The TEFAL Sensor® pressure cooker : total security
Osnovne funkcije
Safe
Thanks to its ingenious 5-point safety system—including 3 over-pressure safety features and 2 opening/closing safety features—your pressure cooker guarantees complete safety day in and day out, for total peace-of-mind.
Aplikacija zaradi okrepljene varnosti podatkov ni več združljiva z različicami sistema Android 4.4.4 ali nižjimi.
Če je le mogoče, priporočamo, da sistem Android v svoji napravi posodobite na višjo različico ali uporabite drugo združljivo napravo.
Posodobitve ne bodo omogočale le bogatejše izkušnje z novimi funkcijami in združljivosti z najnovejšo tehnologijo, temveč vas bodo tudi zaščitile pred morebitnimi varnostnimi ranljivostmi, ki so bile odpravljene v najnovejših različicah.
Lonec za kuhanje pod tlakom lahko odprete takrat, ko se ohladi in se zniža notranji tlak (ko se zatič kazalnika zaklepanja ali kazalnik tlaka (odvisno od modela) popolnoma spusti).
Lonec na pritisk lahko uporabljate za kuhanje na pari. To na primer omogoča visokokakovosten način kuhanja zelenjave: ohrani namreč vitamine in hranilne snovi. – Ne uporabite več kot 750 ml (6 kozarcev) tekočine. – Uporabite parno košaro; postavite jo na podstavek ali pa jo obesite na zakovice na posodi (odvisno od modela) in pazite, da se hrana ne potopi v vodo.
Preverite: • čas kuhanja, • ali je vir toplote zadosten, potem ko lonec doseže delovni pritisk, • ustrezen položaj ventila za uravnavanje pritiska, • količino tekočine.
Čas kuhanja z loncem na pritisk je lahko do trikrat krajši kot pri kuhanju v običajnem loncu. Začnite z recepti v knjižici z recepti/navodili, ki je priložena vašemu loncu na pritisk. Ko boste razumeli načela takšnega kuhanja, pričnite s kuhanjem drugih jedi. Pazite le, da uporabite vsaj 250 ml (2 kozarca) tekočine.
Obstajata 2 načina: Počasen izpust – izbirnik programa postopoma obrnite na položaj za paro. Ta način se uporablja za obare, pečenke in ribje jedi. Hiter izpust – lonec na pritisk postavite pod tekočo mrzlo vodo tako, da curek usmerite na kovinski del pokrova. Ta način se uporablja za jedi na osnovi tekočine, npr. juhe, riž, testenine, mlečne pudinge, jajčne kreme, zmesi za torte in pudinge, jedi, ki vsebujejo riž ali testenine, ter jedi z veliko vsebnostjo tekočine. Na ta način preprečite brizganje tekočine iz ventila za paro, ko sprostite ventil za uravnavanje pritiska.
Ko je indikator pritiska v začetnem položaju, se je sprostil ves pritisk.
Prvih 5 minut je običajno, da ni tlaka, ker se ekonom lonec segreva. Če se po 5 do 10 minutah tlak še vedno ni dvignil, preverite naslednje: • Ogenj oziroma vir toplote je prižgan in nastavljen na najvišjo moč. • Pokrov je pravilno zaprt. • Tesnilo je ustrezno nameščeno in ni umazano ali ukrivljeno. • V loncu je dovolj vode: najmanj 250 ml (2 kozarca). • Tlačno stikalo je pravilno nastavljeno (odvisno od modela). • Kazalnik zaklepanja ali kazalnik tlaka ni blokiran (odvisno od modela).
Uporabljajte ustrezne vire toplote. Glejte navodila za uporabo, kjer so navedeni ustrezni viri toplote. Modeli, ki so opremljeni z našim posebnim dnom Diffusal, zelo dobro delujejo na vseh vrstah kuhalnih površin, tudi indukcijski. Uporabite grelno ploščo s premerom, ki je enak ali manjši od premera lonca na pritisk.
• Lonec na pritisk je preveč poln. • Temperatura je previsoka. • Ventil za uravnavanje pritiska, zapiralni indikator ali varnostna naprava so blokirani zaradi neustreznega vzdrževanja in tako preprečujejo normalno delovanje lonca.
Preden odprete lonec, se prepričajte, da ste izpustili vso paro in da je zapiralni indikator v začetnem položaju. Če ste prepričani, da je vsa para izpuščena, pretresite lonec in tako poskrbite, da se bo zapiralni indikator oz. indikator pritiska (odvisno od modela) spustil v začetni položaj. Če se to ne zgodi, postavite lonec pod tekočo mrzlo vodo in ga ponovno poskusite odpreti.
V loncu za kuhanje pod tlakom lahko kuhate praktično vse: pripravite lahko juhe, kuhate meso, ribe in zelenjavo, prav tako pa ustvarjate slastne sladice. Več receptov najdete v knjigi receptov za lonec za kuhanje pod tlakom ali na spletni strani.
• Izklopite vir toplote. • Pustite, da se lonec za kuhanje pod tlakom ohladi. • Po tem, ko odprete lonec za kuhanje pod tlakom, preverite, da je vsa para izhlapela in da je kazalnik zaklepanja v pravilnem položaju (odvisno od modela). • Preverite in očistite vse delovne dele in stanje tesnila. Če težava ni odpravljena, odnesite lonec za kuhanje pod tlakom (vse dele) v priporočeni servisni center.
Kuhanje se prične, ko ventil za uravnavanje pritiska omogoči enakomerno sproščanje pare, pojavi se sikajoč zvok, takrat pa morate znižati temperaturo in izračunati čas kuhanja, ki je določen v receptu. Pri modelu Nutricook vas dodatno zvočno opozorilo opozori, da morate zmanjšati temperaturo za zaključek kuhanja z manj pare.
Za kuhanje neposredno v posodi vedno dodajte najmanjšo količino tekočine ali najmanj 2 kozarca (25 cl). Za kuhanje v pari dolijte 75 cl vode na dno posode. Največje polnjenje: lonec za kuhanje pod tlakom napolnite največ do 2/3 višine posode. Opozorilo: če se lonec za kuhanje pod tlakom segreje brez tekočine v notranjosti, naj ga preverijo v pooblaščenem servisnem centru.
Pri kuhanju velikih kosov mesa in hrane z umetno prevleko (cele klobase, jezik, perutnina ...) priporočamo, da hrano pred kuhanjem prepikate z nožem ali vilicami. Med kuhanjem lahko dejansko vsebujejo vrelo tekočino in povzročijo škropljenje.
Po 10 letih uporabe mora lonec na pritisk nujno preveriti pooblaščeni servisni center.
PRANJE LONCA: • Po vsaki uporabi operite lonec, košaro in tesnilo z vodo in sredstvom za pomivanje posode. Ne uporabljajte belil ali kloriranih izdelkov.
PRANJE POKROVA (*odvisno od lonca na pritisk): • Pokrov in tesnilo operite ločeno z gobico ter sredstvom za pomivanje posode. • Posušite ju in znova namestite tesnilo v pokrov. • Pozor: Če imate časovnik, ga nikoli ne pomivajte pod vodo.
PRANJE POKROVA IN MODULA (*odvisno od lonca na pritisk): • Po vsaki uporabi je priporočljivo, da odstranite nadzorni modul in ga operete. • Obrnite pokrov in s kovancem odvijte matico za pritrditev modula. • Modul in pokrov operite z gobico ter sredstvom za pomivanje posode. • Pozor: časovnika nikoli ne pomivajte pod vodo. • Znova pritrdite modul na pokrov, prepričajte se, da je stikalo za položaj poravnano s piktogramom »odpri lonec na pritisk«, ter da so čeljusti pritisnjene ob pokrov. Obrnite celoten sestav in privijte matico.
POMIVALNI STROJ: Odvisno od vašega modela se število delov, ki jih lahko pomivate v pomivalnem stroju, razlikuje. Pri nekaterih modelih je za pranje v pomivalnem stroju primeren le lonec. Pri drugih modelih boste lahko v pomivalnem stroju pomivali le lonec in pokrov, brez modula. Pri modelu ClipsoMinut' Duo ni noben del primeren za pomivanje v pomivalnem stroju. Opomba: Nobeno tesnilo, časovnik ali modul ni primeren za pomivanje v pomivalnem stroju.
PREVERJANJE VARNOSTNIH NAPRAV: 1) Če imate izdelek z odstranljivim modulom: Med čiščenjem modula izkoristite priložnost, da zagotovite, da vaše varnostne naprave niso ovirane. • Odprtina za izpust pare: pod svetlobno opravite vizualni pregled in se prepričajte, da odprtina ni blokirana. Če je blokirana, jo očistite pod vodo. • Preverite, ali se lahko delovni ventil premika, in sicer tako, da izberete piktogram »zelenjava« in ga pritisnete. • Varnostni ventil: z vatirano palčko močno pritisnite srednji del cevi, ki se mora premikati. • Tesnilo: po vsakem kuhanju očistite tesnilo in njegovo režo z gobico in sredstvom za pomivanje posode. Znova ga dobro namestite v njegovo režo.
2) Za druge izdelke: • Delovni ventil: odstranite ventil in ga očistite pod vodo iz pipe. • Odprtina za izpust pare: pod svetlobno opravite vizualni pregled in se prepričajte, da cev ni blokirana. Če je blokirana, jo očistite pod vodo. • Varnostni ventil: Rahlo pritisnite ventil, ki se mora premikati brez težav. • Tesnilo: po vsakem kuhanju očistite tesnilo z gobico in sredstvom za pomivanje posode. Pravilno ga vrnite nazaj v njegovo režo. Če imate običajen lonec na pritisk, nežno očistite vidni del tesnila in rob lonca.
Pri aluminijastih modelih ponovite postopek, ki ga morate izvesti pred prvo uporabo, in sicer uporabite jedilno sodo (glejte navodila). Pri modelih iz nerjavnega jekla lonec očistite z žičnato gobico in posebnim čistilom za nerjavno jeklo. Ne uporabljajte belila.
Tesnilo je treba zamenjati enkrat na leto. Če lonec na pritisk ne ustvarja pritiska, izpod pokrova pa izhaja para, preverite, ali je tesnilo pravilno nameščeno.
Zamenjava tesnila za modele z zapiranjem z vpenjalnimi čeljustmi (lonec na pritisk, originalen izdelek Actua): Odstranite staro tesnilo in se prepričajte, da je območje za namestitev tesnila čisto. Namestite novo tesnilo tako, da ga s prsti pritisnete na mesto. Ne uporabljajte nobenih pripomočkov, da preprečite poškodbe tesnila.
Zamenjava tesnila za druge modele: Odstranite staro tesnilo in ga zamenjajte z novim.
Da, priporočamo, da tesnilo na pokrovu po vsakem kuhanju očistite z gobico in detergentom za pomivanje posode in za modele z odstranljivim tesnilom tudi njegovo ohišje. Za odstranljiva tesnila − da bi jih spet namestili, se prepričajte, da je napis „stran pokrova“ obrnjen proti pokrovu.
Časovnika nikoli ne potopite v vodo za pomivanje posode oziroma ga ne čistite pod tekočo vodo, saj ni vodoodporen. Ne uporabljajte topil. Uporabite le čisto in suho krpo.
• Prepričajte se, da je stikalo za položaj poravnano s piktogramom »odpri lonec na pritisk«. • Preverite, ali je tesnilo pravilno nameščeno. • Če med kuhanjem odpirate/zapirate lonec na pritisk, rahlo pritisnite na središče pokrova, da ga zaprete. • Samo pri modelih loncev na pritisk ClipsoMinut'®: odstranite tesnilo s pokrova in ga sperite pod vodo. Vrnite ga na pokrov, ne da bi ga obrisali.
To so vijaki Torx z ravno vreznino. Kadar se vijaki razrahljajo ali je treba ročaj zamenjati, lahko vijake privijete s ploskim izvijačem. Izvijače Torx lahko kupite v večini trgovin z orodjem in gospodinjskimi pripomočki.
Preverite, da na karbidu na ročaju ni izboklin, razpok ali poškodb. Če ročaj ni poškodovan, privijte vijake s ploskim izvijačem. Če je ročaj poškodovan, ga morate nadomestiti.
Kadar kuhamo živila z visoko vsebnostjo beljakovin in ogljikovih hidratov, kot je riž, na visokih temperaturah, aminokisline in sladkorji razpadejo ter sivo obarvajo jed. To ne vpliva na okus jedi in ni nevarno za zdravje.
Preverite: • Ste zmanjšali toploto, ko je ventil za uravnavanje pare začel neprekinjeno sproščati paro in proizvajati neprekinjen piskajoč zvok? • Ste sprostili paro po času kuhanja? Če dovolite, da lonec za kuhanje pod tlakom sam sprosti paro brez dekompresije, se bo hrana še naprej kuhala, saj bo aparat pod tlakom. Po koncu časa kuhanja izključite vir toplote in sprostite paro. Čas kuhanja je odvisen od količin, velikosti živil in vašega okusa.
Preverite, ali: • je vir toplote dovolj močan, če ni, ga povečajte; • količina tekočine v rezervoarju zadostuje; • je delovni ventil postavljen na piktogramih 1/2 ali piktogramih za sestavine; • je lonec na pritisk pravilno zaprt; • tesnilo oziroma rob posode nista poškodovana; • je tesnilo pravilno nameščeno v pokrovu.
Če težave ne odpravite: • izklopite vir toplote; • premaknite stikalo za položaj na piktogram, kjer lahko vidite, da para uhaja;
• počakajte, da vrednost na kazalniku prisotnosti tlaka pade; • odprite lonec na pritisk; • očistite delovni ventil in cev za izpust pare.
Postopno prestavite iz položaja kuhanja pod zvišanim tlakom v položaj za sproščanje pare. Če se škropljenje ne ustavi (to se pogosto zgodi pri določenih vrstah hrane: leča ...), se vrnite v položaj za kuhanje in pod hladno vodo opravite hiter izpust pare.
• Lonec napolnite z vsaj 250 ml tekočine, vendar naj ta ne preseže 2/3 višine lonca ali manj (odvisno od vrste hrane in recepta). • Zaprite lonec na pritisk. Vsi naši lonci na pritisk so zasnovani tako, da se pritisk ne ustvari, če niso ustrezno zaprti. • Kuhanje: lonec na pritisk postavite na vir toplote, nastavljen na največjo temperaturo. Po nekaj minutah doseže temperaturo nad 100 °C (od 110 °C do 120 °C, odvisno od vrste ali položaja ventila za uravnavanje pritiska). Ventil za uravnavanje pritiska omogoča izhajanje pare: takrat je treba znižati temperaturo in nastaviti čas kuhanja. Tako lahko varčujemo z energijo, saj je v primerjavi z običajnim kuhanjem v vodi porabimo kar za 70 % manj. • Konec kuhanja, dekompresija: ko preteče čas kuhanja, je potrebno izklopiti vir toplote in izpustiti paro tako, da ventil za uravnavanje pritiska nastavite na položaj za izpust pare. Zdaj lahko lonec odprete. Za hitrejši izpust pare lahko lonec postavite pod tekočo mrzlo vodo.
Če izpod pokrova izhaja para, preverite: • ali je pokrov dobro zaprt in ali je tesnilo v pokrovu na svojem mestu, • ali je tesnilo umazano. Če je tesnilo umazano, ga očistite. • Tudi če je tesnilo v dobrem stanju, ga ne pozabite zamenjati enkrat letno. • ali je tesnilo še ustrezno, • ali je pri modelih Authentique tesnjenje zadostno, • ali je pokrov poškodovan oz. udrt, • ali so pokrov, varnostni ventil in ventil za uravnavanje pritiska čisti, • ali je rob lonca na pritisk poškodovan.
Lonec za kuhanje pod tlakom ima več sistemov, ki jamčijo popolnoma varno delovanje. • Sistem za varno zapiranje (odvisno od modela): Lonec za kuhanje pod tlakom je opremljen z varnostnim sistemom, ki preprečuje kakršno koli povišanje tlaka, če pokrov ni popolnoma in ustrezno zaprt. Če je pokrov nameščen nepravilno, bo varnostni sistem preprečil, da bi se dvignila zatič kazalnika zaklepanja in posledično tlak. • Sistem za varno odpiranje (odvisno od modela): Če je v loncu za kuhanje pod tlakom dvignjen tlak, se dvigne zatič kazalnika zaklepanja in prepreči odpiranje. Da bi se zatič spustil, je treba sprostiti tlak in šele nato bo mogoče odpreti lonec za kuhanje pod tlakom. Preverite položaj zatiča kazalnika zaklepanja ali kazalnika tlaka (odvisno od modela). Biti mora v spuščenem položaju, da ga lahko odprete. • Varnost pri odvečnem tlaku: Če se med kuhanjem zamaši odprtina za paro, bodo začeli delovati varnostni sistemi za odvečno paro: 1) Prva faza: varnostni ventil sprosti tlak. 2) Druga faza: tesnilo omogoča, da se tlak sprosti med pokrovom in ponvijo. 3) Tretja faza (odvisno od modela): zatič kazalnika zaklepanja se dvigne nad ročaj in omogoča, da se tlak sprosti vertikalno. Da bi lahko odprli lonec za kuhanje pod tlakom, ko je ta popolnoma ohlajen, mora biti zatič kazalnika zaklepanja na svojem mestu.
V loncih na pritisk, ki se uporabljajo na kuhalni plošči, se doseže temperatura približno 118 °C pri nastavitvi na simbol piščanca in 111 °C pri nastavitvi na simbol zelenjave.
Kuhanje se začne, ko ventil regulatorja pritiska omogoča enakomerno sproščanje pare, pri čemer se zasliši enakomerno sikanje. Takrat znižajte temperaturo in izračunajte čas kuhanja, naveden v receptu.
• Preverite, ali je v loncu vsaj 250 ml tekočine. • Preverite, ali je tesnilo pravilno nameščeno. Nekateri modeli imajo na notranji strani pokrova zatič, ki se poravna z majhno luknjico na tesnilu. Če zatič in luknjica nista ustrezno poravnana, to vpliva na pritisk. • Tesnilo je morda umazano ali zvito in ga je treba zamenjati. Tesnilo je treba zamenjati vsako leto. • Prepričajte se, da je kontrolni ventil čist in ni zamašen z morebitnimi ostanki hrane. • Prepričajte se, da je obod lonca v dobrem stanju in da lonec ni deformiran. • Kontrolni ventil ni pravilno nameščen ali pa regulator ni v položaju 1 ali 2 (odvisno od modela). Metoda, ki se uporablja za vaš model, je navedena v navodilih za uporabo. • Prenizka temperatura. Za ustvarjanje pritiska v kuhalniku vedno uporabljajte visoko temperaturo. Ko se ustvari pritisk in nastane močan tok pare, zmanjšajte moč vira toplote, da vzpostavite enakomeren pretok, in začnite meriti čas v tem trenutku. Vsi recepti zahtevajo, da se po doseganju pritiska zmanjša moč vira toplote. • Kazalnik zaklepanja je zataknjen. To je zatič kazalnika zaklepanja ali kazalnik pritiska (odvisno od modela), ki se se dvigne, ko se v kuhalniku ustvari pritisk, in spusti, ko pritisk popusti. Če se ne dvigne, ga morate morda očistiti. Glejte knjižico z navodili za čiščenje vašega modela. • Preverite, ali ste pokrov pravilno namestili.
Lonec za kuhanje pod tlakom je izdelan za dolgoročno uporabo in prilagoditev v skladu z razvojem družine. Priporočene prostornine v litrih so naslednje: • za 1 do 4 osebe: 3 do 4,5 l • za 4 do 6 oseb: 6 l • za 6 do 8 oseb: 7,5 l do 8 l • za 7 do 10 oseb: 10 l
Lonec za kuhanje pod tlakom omogoča vrenje (živila se potopijo v vodo z ali brez košare) ali kuhanje v pari (živila se položijo v košaro nad oznako za vodo). Uporablja se lahko tudi za lahno vrenje ali hitro praženje pred kuhanjem pod tlakom ali celo dušenje s pokrovom, vendar brez povišanja tlaka.
Ne, časovnik je zasnovan za eno uporabo. Upravlja dve stopnji kuhanja, kuhanje pod tlakom in počasno kuhanje. Zato mora biti nameščen na predvidenem mestu na pokrovu.