V vaniliji karamelizirana morska spaka z grahom z wasabijem

V vaniliji karamelizirana morska spaka z grahom z wasabijem

Glavni obrok

  • 4

    Število oseb

  • Drago

    Strošek

  • Težko

    Težavnost

  • Čas priprave

  • Čas kuhanja

Sestavine

  • 8 kosov morske spake (80‒100 g/kos)
  • 2 žlici zelenjavnega olja
  • 25 g slanega masla
  • 7 cl belega vina
  • strok burbonske vanilje
  • 20 cl tekoče smetane s 35 odstotki maščobe
  • 200 g svežega graha
  • 400 g zamrznjenega graha
  • 20 cl goste sveže smetane
  • 20 g wasabi paste
  • sol, poper

Priprava

Zamrznjen grah kuhajte v veliki količini vroče vode. Odcedite. Grah hitro ohladite v ledeno mrzli vodi in s tem ohranite njegovo svetlo zeleno barvo. Dodajte wasabi pasto, sol in smetano. Pretlačite skozi gosto cedilo in pripravite popolnoma gladek pire.

Svež grah olupite. Skuhajte ga podobno kot zamrznjenega. Grah ohladite in dajte na stran.

Koščke morske spake pecite na olju, dokler ne porjavijo. Ko so ravno pečeni, dodajte maslo in semena vanilje. Nadaljujte s peko in koščke ribe oblivajte z maščobo, dokler ne postanejo zlato rjave barve Prestavite v posodo, ki je primerna za peko v pečici, in pecite v pečici pri 70 °C, dokler omaka ni gotova.

Zalijte z belim vinom in s posode očistite sokove. Zgostite. Dodajte smetano in začinite s soljo ter poprom. Sočasno ponovno segrejte pire iz graha.

Pire porazdelite po krožnikih. Posujte s celim grahom. Na vrh postavite kose ribe in pokapajte z omako.