V ponvi pečena gosja jetra s praženimi figami in lešniki

V ponvi pečena gosja jetra s praženimi figami in lešniki

Prva predjed

  • 4

    Število oseb

  • Drago

    Strošek

  • Srednje

    Težavnost

  • Čas priprave

  • Čas kuhanja

Sestavine

  • reženj svežih visokokakovostnih gosjih jeter
  • 6 lepih fig
  • 25 g blanširanih lešnikov
  • moka
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • košček masla
  • žlica olja
  • solni cvet (Fleur de sel) in sveže mlet črni poper

Priprava

Narežite štiri 2 cm debele rezine gosjih jeter. Poprajte in pomokajte z obeh strani. Rezine jeter shranite v hladilnik.

Fige razpolovite. Grobo nasekljajte lešnike in jih v ponvi prepražite, vmes jih občasno premešajte. Pražene lešnike dajte na stran.

V ponvi segrejte olje. Na srednjem ognju pražite, fige dokler ne porjavijo, pri čemer naj se narezana stran dotika ponve. Dodajte sladkor, maslo in lešnike. Fige hitro popecite, tako da so obložene z zmesjo, ki naj na njih karamelizira. Fige hranite na toplem (npr. v pečici). Ponev temeljito očistite.

Segrejte jo na srednjem ognju. Rezine gosjih jeter pecite v ponvi, dokler ne porjavijo. Pecite jih še minuto, dokler ne postanejo zlato rjave barve. Rezine jeter obrnite in jih pecite dodatno minuto. Pečena jetra postavite na vpojni papir.

Fige porazdelite po krožnikih. Pristavite rezine gosjih jeter (brez omake). Posolite s solnim cvetom (Fleur de sel).

Postrezite takoj in jedi dodajte dober kruh ali popečen brioš.