Svileni lončki smetane s karamelo in slanim maslom ter pokovko

Svileni lončki smetane s karamelo in slanim maslom ter pokovko

Sladica

  • 4

    Število oseb

  • Poceni

    Strošek

  • Enostavno

    Težavnost

  • Čas priprave

  • Čas kuhanja

Sestavine

  • 200 g sladkorja
  • 200 g tekoče smetane
  • 40 g rahlo soljenega masla
  • 180 g mleka
  • 260 g tekoče smetane
  • 25 g koruznega škroba
  • karamelizirana pokovka za dekoracijo

Priprava

Karamela: Sladkor vsujte v ponev. Kuhajte na srednjem ognju in pustite, da začne sladkor karamelizirati, pri čemer se ga ne dotikajte. Ko začne sladkor spodaj rjaveti, ga premešajte in omogočite enakomerno karamelizacijo.

Postopoma dodajajte smetano v tankem curku, pri čemer pazite na škropljenje. Nazadnje dodajte maslo. Temeljito premešajte. Odstranite in pustite, da se ohladi.

Nekaj te karamele vlijte v vsak lonček.

Smetana: 100 g karamele razredčite s smetano in nato še z mlekom. Škrob navlažite s 7 cl tekočine. Dodajte preostalo tekočino. Zmes vlijte v ponev. Kuhajte na srednjem ognju in stalno mešajte.

Odstranite z ognja in dodajte dva jajčna rumenjaka. Temeljito premešajte.

Smetano nemudoma razdelite v majhne steklene posode. Pustite, da se ohladi.

Dekorirajte s karamelizirano pokovko.