Število oseb
Strošek
Težavnost
Čas priprave
Čas kuhanja
Pripravite olje s česnom, limono in žajbljem: na nizkem ognju segrejte olje v srednje veliki ponvi s premazom proti prijemanju. Dodajte česen in ga pražite 30 sekund ali dokler ne zadiši. Odstranite z ognja. Dodajte žajbelj, limonino lupinico in žafran. Premešajte in dajte na stran.
V kozici zmešajte jušno osnovo in vino ter na srednjem ognju segrevajte do vretja. Nato zmanjšajte ogenj, da tekočina počasi vre.
V kozici z debelim dnom na srednjem oglju segrejte olje in maslo. Dodajte čebulo in jo med mešanjem pražite dve minuti ali dokler se ne omehča. Dodajte bele in rjave šampinjone ter jih med mešanjem pražite tri minute ali dokler se ne zmehčajo.
Dodajte riž in vse skupaj ob stalnem mešanju pražite še dve minuti ali dokler riž ne postekleni. Zalijte z zajemalko (pribl. 125 ml ali 1/2 skodelice) osnove in z leseno kuhalnico mešajte, dokler se tekočina ne vpije. Ob stalnem mešanju po zajemalkah dodajajte tekočino; počakajte, da se tekočina vpije, preden dodate naslednjo zajemalko. Kuhajte, dokler se riž ne zmehča (približno 25 minut).
Dodajte še gobice enoki in od stalnem mešanju kuhajte še tri minute oziroma dokler se ne zmehčajo. Odstranite z ognja. Vmešajte parmezan in peteršilj. Poskusite in po potrebi dodajte sol.
Naložite rižoto v servirne skledice. Pokapljajte z odišavljenim oljem ter potresite z lističi parmezana.