Navodila za uporabo in pogosto zastavljena vprašanja OPTIMO 39 L
Zmogljivost pečice 39 L
Retro dizajn in kompaktna velikost Optimo 39 L je najenostavnejša ventilacijska pečica za vsakodnevno kuhanje. Enostavno izberite željeno temperaturo, čas in način kuhanja izmed 4 programov in uživajte v vsaki jedi.
Pred prvo uporabo: • Napravo odstranite iz embalaže. Embalažo lahko reciklirate, morda pa jo boste potrebovali za prevažanje ali vračilo pečice v pooblaščen servisni center. • Pečico postavite na stabilno površino. • Z zunanjega dela pečice in iz njene notranjosti odstranite vse nalepke in zaščitni material. • Odstranite vso dodatno opremo* iz pečice (žar, nabodalo ipd.). • Z vlažno krpo očistite pečico in dodatno opremo. Temeljito posušite. • Zaprite vrata tako, da primete le za ročaj. • V celoti odvijte napajalni kabel in ga vključite v ozemljeno vtičnico. • Izbirnik funkcije nastavite na položaj »pečica«. • Regulator temperature pečice nastavite na najvišjo temperaturo. • Časovnik nastavite na 15–20 minut. Pečica bo začela delovati. Pojavi se lahko nekaj dima, kar je povsem običajno in bo z uporabo prenehalo. Vrata odpirajte in zapirajte tako, da primete za ročaj.
• Za pečenje mesa in perutnine: Uporabljajte pladnje z visokimi stranicami (najmanj 5 cm) s katerimi zmanjšate pljuske maščobe na stene pečice. • Za pripravo peciva uporabljajte pladnje s premazom proti sprijemanju, ki olajša obračanje peciva.
Za pripravo mesa, rib, gratiniranih jedi, suflejev, slaščic, itd.: • Polico postavite na ustrezno višino. • Izbirni gumb funkcij premaknite v položaj pečice "Oven". • Pladenj hrane postavite v pečico in zaprite vrata. • Termostat nastavite na želeno temperaturo. • Nastavite časovnik. Pečica se prične segrevati in se v skladu z nastavljenim časom izklopi samodejno. S preklopom časovnika na nič lahko pečenje vedno prekinete. Predhodno ogrevanje pečice ni vedno potrebno (odvisno od modela). Med delovanjem dosežejo vrata in stene pečice visoke temperature. Naprošamo vas, da pladnja ne postavljate neposredno na osnovni element oziroma gladko osnovo.
Za pečenje na žaru in porjavitev jedi: • Pečico predhodno ogrejte. • Pladenj mesa postavite na rešetko čimbližje elementu za žar, ob čemer se hrana elementa ne sme dotikati. • Za zbiranje maščobe oziroma soka iz hrane, ki jo pripravljate lahko neposredno na osnovni element ali gladko osnovo, ki se ne segreva, postavite pladenj oziroma pladenj za zbiranje tekočine, v katerega nalijte nekoliko vode. • Vrata pustite priprta (odvisno od modela). • Izbirni gumb funkcij premaknite v položaj pečenja na žaru “grill”. • S pomočjo časovnika nastavite ustrezen čas pečenja. Pečica se prične segrevati. Pri pečenju mesa je potrebno le-to po polovici pretečenega časa pečenja obrniti (klobase, svinjski kotleti, itd.). Po zaključku časa pečenja se po preteku nastavljenega časa pečenja pečica samodejno izklopi. V nasprotnem primeru nastavite časovnik na nič.
Pred vsakim vzdrževanjem ali čiščenjem: izključite napravo in pustite, da se pečica ohladi. Za čiščenje zunanjih delov naprave zadostuje, da jih obrišete z gobico. Vrata, emajlirane ali lakirane površine in prozorne dele očistite z vlažno gobico in majhno količino blagega čistilnega sredstva. Ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev (zlasti sredstev za odstranjevanje barve ali premazov na osnovi natrija) ali žičnatih in abrazivnih gobic. Za lažje čiščenje ima pečica naslednje: • Samočistilne stene*: po pripravi mastne hrane prazno pečico segrevajte 10 minut, pri čemer naj bo regulator temperature nastavljen na najvišjo temperaturo, vrata pa zaprta. • Element za žar, ki ga je mogoče zložiti, ne pa tudi odstraniti*. • Gladek emajliran element na dnu, ki ga je mogoče dvigniti* (ne pa tudi odstraniti). * Odvisno od modela Za odstranjevanje hrane, ki se je prilepila, lahko uporabite mehko, neabrazivno žičnato gobico. Z elementi ne ravnajte grobo. Vso dodatno opremo* (polička, pladenj, komplet z vrtečim nabodalom) lahko operete v vodi z manjšo količino čistilnega sredstva ali pa v pomivalnem stroju.
Da. Pri prvi uporabi aparata je izhajanje dima oziroma vonjav nekaj povsem običajnega. Takšno izhajanje dima ali vonjav se kmalu preneha. Pri prvi uporabi pečice vam priporočamo, da jo uporabite prazno (brez pripomočkov): Termostat nastavite na najmočnejši položaj in aparat uporabljajte 15 - 20 minut.
V primeru pojava ognja na določenih delih aparata, ognja nikoli ne poizkušajte pogasiti z vodo. Plamen zadušite z vlažno krpo, pri čemer aparat pokrijte v celoti. Aparat odklopite z napajanja in vrat pečice ne odpirajte.
• Upoštevajte priporočeni čas pečenja. • Po možnosti uporabite temnejši kovinski pekač za pite z nastavljivo višino in se izogibajte uporabi pekačev za pite iz keramike, terakote, porcelana ali stekla. • Pecite na ustrezni višini: na srednji višini v ventilatorski pečici ali na spodnji višini v konvekcijski pečici. • Ne uporabljajte pekačev iz aluminija.
Ni treba, da so med segrevanjem elementi rdeči. To, ali se bo element obarval rdeče, je namreč odvisno od razmerja med močjo segrevanja in dolžino elementa.
Po upoštevanju navodil za zagon naprave v uporabniškem priročniku preverite, ali električna vtičnica deluje, tako da vanjo priključite drugo napravo. Če naprava še vedno ne deluje, je ne poskušajte razstaviti ali popraviti, temveč jo dostavite v pooblaščeni servisni center.
Ne. Pečica ni zasnovana za vgradnjo v kuhinjske elemente. Postaviti jo je potrebno na trdno površino, ki je odporna na temperaturo vsaj 90 °C. Izjemno pomembno je, da se okoli pečice nahaja dovolj prostega prostora, zlasti na vrhu pečice.
Funkcija odmrzovanja je namenjena hitrejšemu odmrzovanju hrane s pomočjo kroženja zraka znotraj pečice (med funkcijo odmrzovanja se pečica ne segreva).
Časi kuhanja, navedeni v tabeli, so le okvirni. Lahko odstopajo, kar je odvisno od kakovosti sestavin in uporabljenih posod. Čas kuhanja je torej treba prilagoditi uporabljenim jedem in kuhinjskih pripomočkom.
Proizvaja se vročina, ki jo nato razpiha ventilator z zadnjega dela pečice, kar zagotavlja izjemno enakomerno kuhanje v celotni notranjosti pečice. Razporeditev zraka omogoča, da se hrana kuha enakomerno.
Ta funkcija združuje vročino, ki jo razpihuje ventilator, in nižjo stopnjo segrevanja, kar zagotavlja izjemno enakomerno peko in hrustljavo strukturo testa.