Navodila za uporabo in pogosto zastavljena vprašanja TEFAL MINICOMPACT STEAM COOKER VC1398
Zdravo kuhanje z velikim volumnom na minimalni površini
Tefalov mini kompakten kuhalnik na paro zagotavlja okusne in hranljive obroke brez napora, saj za večjo priročnost omogoča zdravo kuhanje v ultra kompaktnem formatu. Patentiran sistem zlaganja ne zasede veliko prostora v omarici in na pultu, z možnostjo kuhanja na pari različnih sestavin v 2 posodah sočasno pa boste prihranili tudi čas - posodi brez BPA za zdrave in okusne rezultate dan za dnem.
Da, v parnem kuhalniku lahko pogrejete svoj obrok. Časovnik nastavite na približno 10 minut (odvisno od vrste hrane) in se prepričajte, da je v rezervoarju dovolj vode.
Po daljšem času uporabe naprave se lahko zaradi naravnih sokov hrane z močnimi barvili, kot sta korenček in rdeča pesa, na zbiralniku sokov pojavijo madeži. To je povsem normalno. Zbiralnik takoj po končani pripravi očistite z limoninim sokom.
Sestavine so zelo kompaktne in zahtevajo različen čas priprave: podaljšajte čas priprave. Skupaj se kuha preveč različnih sestavin: večje sestavine in sestavine, ki se kuhajo dlje, premaknite v spodnjo posodo. Posod za kuhanje v pari ne napolnite preveč. Odstranite vodni kamen z aparata. Sestavine narežite na majhne koščke.
Hrana, pripravljena v parnem kuhalniku, je okusnejša, zato ne bo treba dodati toliko začimb kot običajno. Po potrebi lahko posujete nekaj začimb neposredno na hrano ali pa dodate zelišča v vodo parnega kuhalnika in hrani dodate okus na takšen način.
Da. Malega gospodinjskega aparata v času delovanja ne smete nikoli pustiti brez nadzora. Vendar pa vam parnega kuhalnika ni treba ves čas opazovati. Nastavite časovnik in opozorilni zvonček vas bo opozoril, ko bo vaša hrana pripravljena. Hrana se ne bo prismodila. Hrane ni treba mešati. Pozor: ne pozabite v rezervoar dodati zadostne količine vode.
Če so časi priprave različni za hrano v različnih posodah, začnite kuhati hrano, ki se kuha najdlje, v spodnji posodi, nato pa med kuhanjem dodajajte zgornje posode v ustreznih časovnih razmikih do konca cikla kuhanja.
Priporočamo vam, da v parnem kuhalniku kuhate le vnaprej pripravljene stročnice in fižol. Stročnice naj bodo odcejene in sprane, nato pa jih lahko dodate v posodo parnega kuhalnika. Ni jih treba predhodno namakati ali kuhati.
Da, ta kolač je mogoče skuhati v parnem kuhalniku. Priprava traja enako dolgo, kot če bi jed kuhali nad paro/vrelo vodo v loncu. Vendar je treba redno preverjati raven vode v napravi in vodo dolivati.
Da, če imajo posode za kuhanje na pari odstranljiva dna, boste lahko odstranili dna z druge in tretje posode in v kuhalnik, v spodnjo posodo za kuhanje v pari, namestili manjšega celega piščanca.
Pri pripravi jedi, ki se kuhajo dolgo časa, boste morali med kuhanjem dolivati vodo v rezervoar za vodo. Pri dolivanju vode v rezervoar za vodo uporabite prijemalke za dvigovanje pokrova in posode za kuhanje v pari. Previdno dvignite zbiralnik sokov in odlijte vso odvečno vodo, ki se je v njem nabrala, nato pa v rezervoar za vodo dolijte hladno, neobdelano vodo iz pipe.
Med kuhanjem ne prijemajte posod in kozarčkov za hrano in se ne dotikajte naprave, ko proizvaja paro; pred tem jo vedno zaustavite. Kadar so v napravi vroče tekočine ali hrana, je ne premikajte. Pri ravnanju s posodami ali kozarčki za hrano po kuhanju vedno uporabljajte zaščitne rokavice.
Hrani neposredno dodajte sveža zelišča, limono, česen, pomaranče ali celo čebulo. Da bi dodali okus piščancu, mesu in ribam, pripravljenim v marinadi, uporabite omako za žar ali mešanice začimb.
Pri nekaterih receptih je treba uporabiti oprijemljivo folijo za zaščito, da bi preprečili kondenzacijo in zaščitili krhko hrano. Pri kuhanju uporabite posebno oprijemljivo folijo ali oprijemljivo folijo, varno za uporabo v mikrovalovni pečici. Izogibajte se aluminijasti foliji, ki podaljša čas kuhanja.
Da, vodni kamen je treba odstraniti po 7 do 10 uporabah. To storite tako, da vodni rezervoar enostavno napolnite z mešanico 1/3 alkoholnega kisa in 2/3 vode. Pustite, da mešanica učinkuje čez noč. Notranjost vodnega rezervoarja nekajkrat izperite s toplo vodo. Nikoli ne uporabljajte abrazivnih čistilnih sredstev.
Povprečno je priporočeno odstranjevanje vodnega kamna iz naprave izvesti po 7 do 10 uporabah, da se ohrani učinkovit pretok pare in podaljša življenjska doba naprave. To storite tako, da vodni rezervoar enostavno napolnite z mešanico 1/3 alkoholnega kisa in 2/3 vode. Pustite, da mešanica učinkuje čez noč. Notranjost vodnega rezervoarja nekajkrat izperite s toplo vodo. Nikoli ne uporabljajte abrazivnih čistilnih sredstev.
[Check 1] Ali ste vodo vlili v ustrezno mesto? Vodo vlijte v rezervoar za vodo s sivim delom na sredini (grelni element).
[Check 2] Ste vlili dovolj vode v rezervoar za vodo? Če v rezervoarju za vodo ni dovolj vode, naprava ne bo mogla ustvariti pare. Tudi pri kratkotrajnem kuhanju mora voda segati vsaj do vrha grelnega elementa (sivega dela). Tudi če ste vlili dovolj vode, bo trajalo nekaj časa, preden se ustvari para.
[Check 3] Ali je grelni element (sivi del) umazan? Če so na grelnem elementu obloge mineralov iz vode, morda ne prevaja toplote na ustrezen način in se para ne ustvarja. Če na grelnem elementu opazite spremembe, kot je razbarvanje (rjava, črna ali bela barva) ali lupljenje vrhnje plasti, ga je treba očistiti. Odstranite vodni kamen.
Tako je ustrezno. Obroček turbo obda grelni element, da se voda v notranjosti učinkovito segreje. Zasnovan je tako, da se ne prilega popolnoma, saj se iz vode v vmesnem prostoru ustvari para. Prepričajte se, da je obroček turbo pravilno obrnjen, tako da je zareza obrnjena navzdol.
Če v rezervoarju ni dovolj vode, naprava več ne segreva. Ponovno ga napolnite do najvišjega nivoja in naprava bo samodejno ponovno zagnala program za kuhanje. Pri ponovnem polnjenju rezervoarja uporabljajte rokavice in pazite, da se ne dotaknete vročih površin ali hrane, ki se kuha.
Posode so opremljene z odstranljivimi rešetkami, razen pladnja za odcejanje, na katerem morajo zmeraj biti rešetke. Če odstranite rešetke, povečate območje za kuhanje za pripravo velikih kosov hrane (celega piščanca, artičok, jastoga, cvetače, brokolija itd.) Če želite namestiti rešetke: • Rešetko pravilno obrnite (sponka naj bo obrnjena navzdol). • Rešetko namestite v posodo. • Pritisnite na območje sponke, da pritrdite posodo. Če želite odstraniti rešetke, pritisnite na rešetko.
Po upoštevanju navodil za zagon naprave v uporabniškem priročniku preverite, ali električna vtičnica deluje, tako da vanjo priključite drugo napravo. Če naprava še vedno ne deluje, je ne poskušajte razstaviti ali popraviti, temveč jo dostavite v pooblaščeni servisni center.
Ne, prednost kuhanja v pari je dejstvo, da se okusi zelenjave ne prenesejo z ene zelenjave na drugo, tudi če so skupaj zmešane različne vrste zelenjave.
Parni kuhalnik ne kuha pod tlakom, uporablja tlak okolice. Para v parnem kuhalniku se proizvaja pri temperaturi, pri kateri zavre voda, to je približno 100 °C.